Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin =)


Assamualaikum para bloggie2 sekalian .. salam syawal !~ hehe .. ramadhan telah berlalu meninggalkan kita .. kini syawal hadir mengindahkan hari2 kita .. hehe .. selamat hari raya aidilfitri kepada sahabat n family ku tercinta .. hehe tahun ne sambut raya sekali lagi kat labuan .. hehe nenek kata mok raya kat miri then my mami pulak ajak raya kat brunei .. kehx3 .. pa mcm ineh ? last2 suma decide jom ! jom ! jom ! raya kat labuan saja laaaaaa...hahaaha ..raya pertama seperti besa .. malam raya sampai pagi .. aku tlg2 la jugak sedia2 bahan untuk hidangan pagi raya .. tututtt jam 2 aku tido then jam 5 dah bangun.. xckop tido btol .. haha ..then pagi raya.. tunggu family datang umah .. yang first dtg paklong ngan his wife .. then dtg family acai .. hehe .aku ada take pic with him .. yala kan.. dia dah mok pg unimas kelak .. tinggal mek alone here.. sampei hati tinggal ku sorg2 dah cuzzy ... teda gik cuzzy yg aku rapat kat labuan.. waaaaa ='{ sedih.. so aku pun ambik gmbr ngan nya .. huhu ok lupakan kesdihan itu.. haha LOL ! time dia kat rumah mcm2 kami ceta.. sampai la family fasya plak dtg .. erm .. dorg mcm besa.. diam2 jak .. huhu maaf la bukan pa .. aku xbesa ngan dorg.. em tapi ada la jugak mamanya jak ceta2.. hehe family dorg agak serius so mcm xbleh masok ngan aku yg suka huhahuha mcm cuzzy ku c acai tuh. . haha kitaorg kan happy go lucky.. XD .. then lepas suma pulang aku pun tunggu uncle aku lagi dua orang blm dtg . huhu but xsempat tunggu dorg coz lama sgt  .. dah kena ajak pg beraya kat rumah maream .. hehe lepas tuh p rumah mija then rumah safiq .. hehehe .. kepada sahabat2 aku sekalian .. sowe bukan xnak ajak pg rumah semalam .. sebab aku xready lagi .. nak jugak masak untuk korg kan. hehe .. nt la korg datang ya .. confirm aku ajak ..=) hehe. . apa2 pun.. Selamat Hari Raya yaaa.. Maaf zahir batin kepada semua sahabat bloggie yang disayangiiii ...n selamat hari kemerdekaan jugaakkk =)
Reactions:

Uhibukki Fillah *I Love u because of Allah



i want to find someone who can guide me not only in Dunya, but in akhirah. Who can pick me up when i'm fall, who can remind me when i'm forget, love me with all his might, someone that will hold my hands through thick and thin & lead me to the Jannah.




p/s : entry dibuat selepas mendengar bacaan yassin dari ustaz yg comel .. merduuunyaaaa .. MASHALLAH !!~ hehehe .. ustaz tuh suami ustazah marziawati .. secocok sgt ...untunglaaaa.. btw .. betul2 la tenang lepas dengar ustaz tuh baca yassin td .. hehe .. May Allah Always Bless both of Them ♥ ♥ ♥ =)
Reactions:

He's happy .. while i'm trying to smile behind the tears ..


assalamualaikum again  .. =')  hello my dearest bloggie .. hurmm .. what can i say about my feelings now ..i'm alone ='{ ~ sometime i'm happy but no one's know what i feel & what has i faced lately .. but he still looked happy with everything in his life em thanks to Allah.. maybe because he's not care for me anymore and maybe he just wanna forget everything about me .. i dunno , my sis tracy always gave me advice to not think to much huhu and just think about my dream guy .. haha funny sis .. but i've forget how his face dy sis .. then how? hehe no need to think about that guy dy sis . u spoil my dream sista !~ hehe joke3 ..who knows who's dat guy .. btw sista !~ i'm sad now .. i need u!~ i need mija !~ i need everyone to be with me right now.. cause i'm totally sad now .. ='{ !~  argghh ..  hope when i'm wake up tomorow .. it just a dream and hope i can smile again ='{
Reactions:

Hang-Out !~ ^_^


Assalamualaikum .. salam ramadhan muslimin dan muslimat sekalian~ hehe hari ne masok hari ke-2o kita berpuasa .. kn? kn? kn? hehe posaaa takk?? harap korg semua sabar menghadapi bulan puasa yg penuh berkah ne .. =) .. nak cer2 ckit pasal entry harineeee .. hehe .. hari ne best sgt3 .. mula2 pagi aku pg xtra class ,class cikgu mazri .. class mikro hehe ..then dah abis class aku  ngan cik ija pun stay kejap buat keja makro yg cikgu dayang bagi .. hehe .. dah buat sampai bahagian B..tiba2 cik ija kena call oleh adek dia ping2 .. hehe .. dia kata mamy dia ajak pg pantai ..hehe aku pun happy gilak coz kena ajak jugak !~ then kami pun ikut la pg pantai .. pantai tuh kat pohon batu .. cantik sgt pantai tuuuuuhhh . betapa indahnya bumi ciptaan Allah ne kan ... hati aku yg sedih ne pun boleh jadi tenang jak .... hehe tym kat ctuh aku ada jgak ambik2 gambar  .. hehe walaupun aku takla pandai ambik gambar mcm en awang tuuuhhh .. tp bleh la .. ambik2 jak kann .. yg penting enjoy !!~ nak tgk tak gmbr2 tuuh?? aku bg tgk ckit2 jak k ... hehe


ini ping2 adek cik ija hehe


yg ne adam ngan ping2 .. ^_^








yg ne saya & ping2 hehe

friends forever ~ ^_^

p/s : cantik tak ? hehe bleh la kan .. yg penting kami enjoy sgt2 .. thank u jgak to parents cik ija sbb ajak pg pantai !!~ hehe ^^
Reactions:

Perkara Yang Membatalkan Puasa ~



Assalamualaikum ya para sahabat bloggie sekalian .. seh !~ hehehe sempena bulan ramadhan yang mulia ne nak share la ckit antara perkara-perkara yg membatalkan puasa .. hehe myb ada yg dah tahu n myb ada yg masih kabur2 gik dgn perkara ne kn? kn? kn? hekhekhek .. so faz nak share ngan korg ek ..

Apakah Perkara-Perkara yg Membatalkan puasa?
Perkara-Perkara yg membatalkan puasa adalah seperti berikut : 

-   Memasukkan sesuatu benda ke dalam rongga badan yang terbuka dengan
sengaja, kecuali kerana darurat yang berkaitan dengan kesakitan.Makan, minum dan merokok     membatalkan puasa. Adapun
suntikan ubatan tidak membatalkan puasa. 
 - Muntah dengan sengaja 
 - Mengeluarkan air mani 
 - Melakukan jimak (hubungan seks) pada siang hari 
 - Kedatangan haidh, nifas atau kelahiran bagi wanita 
 - Menjadi gila 
 - Pitam sepanjang hari 
 - Mabuk (yang menghilangkan daya pemikiran waras) sepanjang hari 
 - Murtad, iaitu keluar dari agama Islam


Adakah mimpi sehingga keluar air mani membatalkan puasa?

Hadas besar yang disebabkan mimpi tidak membatalkan puasa, sama ada ianya
berlaku sebelum atau selepas waktu sahur. Orang yang berhadas tersebut boleh
meneruskan puasanya. Yang perlu hanyalah mandi junub.


Ada yang mengatakan berkumur-kumur dan memasukkan air 
ke dalam hidung menjejaskan puasa seseorang. Sejauh manakah 
kebenaran pendapat ini? 

Berkumur-kumur dan memasukkan air ke dalam hidung ketika berwuduk adalah
sunat. Bagi orang yang berpuasa pula, maka tidak boleh berkumur-kumur dan
memasukkan air ke dalam hidung dengan berlebihan. Sekiranya seseorang
berwuduk dengan tidak kelebihan dan air itu termasuk ke dalam kerongkong,
maka puasanya tetap sah. Samalah keadaannya jika
dimasuki debu jalanan, debu tepung atau lalat yang  terbang masuk ke dalam
kerongkong. Semua ini dimaafkan kerana tidak sengaja. Namun, jika seseorang
berkumur-kumur dengan berlebihan, ia boleh menyebabkan air masuk ke dalam
kerongkong, dan jika ini berlaku, maka puasanya batal.


Apakah hukum menggunakan inhaler (bagi pesakit  semput) 
ketika berpuasa? 

Antara perkara yang membatalkan puasa ialah kemasukan sesuatu ke dalam
badan melalui rongga yang terbuka. Namun, kemasukan seuatu bahan seperti
ubat inhaler di atas dasar darurat, yang berkaitan dengan kesukaran bernafas,
dibolehkan syara’. Oleh yang demikian, penggunaan inhaler yang berpatutan
tidak membatalkan puasa.

Adakah suntikan “insulin” membatalkan puasa? 

Suntikan insulin bagi pesakit kencing manis tidak membatalkan puasa. Ini
adalah kerana suntikan tersebut bukanlah melalui rongga yang terbuka dan
tidak pula memberi sebarang kekenyangan atau kepuasan kepada si pesakit.


Saya pernah terdengar bahawa jikalau seseorang  itu 
berpuasa, dia dilarang ‘membersihkan’ telinga atau  hidungnya. 
Samada menggunakan cotton bud ataupun jari. Kerana perbuatan 
itu akan membatalkan puasanya. Adakah benar? 

Di antara sebab batal puasa adalah memasukkan sesuatu ke dalam rongga
badan yang terbuka dengan sengaja. Membersihkan telinga atau hidung tidak
semestinya membatalkan puasa. Ia dibolehkan dengan  kadar yang sederhana
dan berhati-hati. Contohnya, membersihkan telinga di kawasan yang tidak
terlalu dalam. Namun, jika anda merasa ragu-ragu sekiranya perbuatan anda
boleh membatalkan puasa, maka jangan lakukan dan bersihkanlah telinga dan
hidung di waktu malam.

Adakah boleh saya menderma darah sewaktu berpuasa?

Menderma darah di dalam kuantiti yang sederhana dibolehkan dan tidak
membatalkan puasa. Namun, pendermaan yang terlalu banyak sehingga
menyebabkan kelemahan pada tubuh badan, sehingga tidak dapat menjalani
ibadat puasa dengan baik, tidak digalakkan sama sekali.

p/s : dipetik dan diubahsuai dari www.muis.gov hehehe

Reactions:

saya happy ~! alhamdulillah ..Thank u Allah ~!


 assalamualaikum !~ salam ramadhan wahai bloggie2 sekalian ... hehehe harini masuk hari ke-14 kita berpuasa .. alhamdulillah masih full lagi posa i .. hahaha .. nak share ckit memandangkan dah lama saya tidak meng-updated blog yang telah berhabuk ini .. haha (skema) -.-'' .tadi pagi .. saya rasa kesedihan saya telah bertukar menjadi sebuah kegembiraan .. mungkin petunjuk dari Allah kot .. kalau betul alhamdulillah sgt3... fuihhh !~ sukar untuk diungkap rasa gembira tuhhh ..hanya Allah sahaja yang tahu .. mungkin Allah dengar doa-doa aku kot ..amin ~ hehe .. lgpun orang kata , doa orang berpuasa makbul !~ orang kata  la ,bukan aku !~ keh keh keh ~! hurmm , xbleh la nak bgtau dgn lebih dalam lagi kan? hehehe hya org2 tertentu sahaja yg blh tau sedalam-dalamnya .. hehehehe ... just wanna say that "I'M HAPPY"


p/s :: i'll find and wait for u my happiness ~! hehehe ^^
Reactions:

My Wish ~ ♥









Reactions:

Just a song again !!~ haha ^^



Ku Tetap Menanti ~



Meski dirimu bukan milikku
Namun hatiku tetap untukmu
Berjuta pilihan disisiku
Takkan bisa mengantikanmu

Walau badai menerpa
Cintaku takkan ku lepas
Berikan kesempatan untuk membuktikan
Ku mampu menjadi yang terbaik
Dan masih menjadi yang terbaik

Ku akan menanti
Meski harus penantian panjang
Ku akan tetap setia menunggumu
Ku tahu kau hanya untukku

Biarkan waktuku
Habis oleh penantian ini
 

Hingga kau percaya betapa besar
Cintaku padamu ku tetap menanti

p/s bukan jiwang tauuuu ,, lagu jerrrr ... ekeke ^^
Reactions:

Just A Song For Someone ♥



Hingga Akhir Waktu ~ ♥


Ku coba untuk melawan hati
Tapi hampa terasa di sini tanpamu Bagiku semua sangat berarti lagi
Ku ingin kau disini tepiskan sepiku bersamamu


Tak `kan pernah ada yg lain disisi
Segenap jiwa hanya untukmu Dan tak `kan mungkin ada yg lain disisi
Ku ingin kau disini tepiskan sepiku bersamamu...

Bagiku semua sangat berarti
Ku ingin kau disini 
Bagiku semua sangat berarti lagi
Ku ingin kau disini 


Tak `kan pernah ada yg lain disisi
Segenap jiwa hanya untukmu Dan tak `kan mungkin ada yg lain disisi 
Ku ingin kau disini tepiskan sepiku bersamamu...
Hingga akhir waktu ~ 

p/s : love you always ~
Reactions:
CopyRight 2011♥ Me Myself My Life Story ♥